3. PEMAKANAN DALAM SUKAN
a. Definisi Pemakanan
Sukan
Pemakanan
adalah kajian tentang makanan dan nutrien dan juga kesannya kepada kesihatan,
tumbesaran dan perkembangan seseorang individu.
Pemakanan
sukan adalah bidang pengajian yang mengaplikasi strategi pemakanan untuk
menggalakkan kesihatan, adaptasi kepada latihan, pemulihan segera dari sesi
latihan dan prestasi optimal semasa pertandingan.
Pemakanan
sukan bagi individu yang aktif secara
fizikal dilihat dari dua aspek : pemakanan
bagi pertandingan dan pemakanan bagi latihan.
Kepentingan
Pemakanan kepada Prestasi Atlit
Prestasi
fizikal yang cemerlang dalam sukan bergantung kepada dua faktor utama : genetik
dan status latihan. Pemakanan sukan mampu memberi kelebihan yang signifikan
terhadap prestasi atlit. Apabila seorang atlit kekurangan nutrien tertentu,
prestasi fizikal terganggu kerana bekalan tenaga tidak mencukupi,
ketidakupayaan untuk menjana metabolisme secara optimal ketika bersenam serta
kekurangan sintesis tisu badan dan enzim.
b. Keperluan Nutrien dan
Pemakanan Seimbang
Definisi
nutrien adalah bahan dalam makanan yang membekalkan tenaga, menggalakkan
tumbesaran dan membaikpulih tisu dan menjana metabolisme. Terdapat enam kelas
nutrien : karbohidrat, lemak, protein, vitamin, mineral, dan air.
Konsep
pemakanan seimbang merujuk kepada pemakanan pelbagai makanan yang merangkumi
kesemua nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran. Walaupun diet setiap individu
memerlukan nutrien essential dan tidak essential, keperluannya
berbeza mengikut umur dan tahap kehidupan. Contohnya seorang atlit marathon memerlukan
diet yang berbeza dari rakan atlit yang terlibat dalam sukan memanah.
Nutrien
essential dan bukan essential
Nutrien
essential adalah nutrien yang diperlukan oleh badan tetapi terlalu
sedikit dihasilkan atau tidak boleh dihasilkan oleh badan. Karbohidrat dianggap
sebagai nutrien essential kerana
‘dietary fiber’ yang terdiri dari karbohidrat diperlukan untuk mengelakkan penyakit tertentu.
Karbohidrat,
lemak, protein, air dan beberapa mineral dan elektrolit dinamakan makronutrien
kerana diperlukan dalam kuantiti yang banyak. Mikronutrien adalah
nutrien yang diperlukan juga tetapi dalam jumlah yang kecil (ukuran dalam
miligram dan mikrogram)
Nutrien Essential
bagi Manusia
Nutrien bukan essential adalah
nutrien yang terdapat dalam makanan dan boleh juga dihasilkan oleh
badan.Contohnya glukosa atau dikenali sebagai karbohidrat ringkas. Glukosa
boleh didapati daripada makanan dan pada masa yang sama boleh dibentuk daripada
penguraian lemak dan protein. Dalam aktiviti fizikal, glukosa diperlukan untuk
membekalkan tenaga tetapi pengambilan glukosa dalam diet harian adalah tidak perlu.
Nutrien bukan essential
Dietary Reference Intakes
(DRI)
adalah rujukan bagi jumlah nutrien yang setiap individu patut makan untuk hidup
sihat dan mengelakkan daripada penyakit. Jumlah ini didapati melalui
penyelidikan dan berubah mengikut semasa.
Panduan Piramid Makanan
Piramid makanan telah
dibentuk sebagai rujukan kepada kepelbagaian makanan, jumlah kalori yang
terdapat dalan setiap kumpulan makanan dan pengambilan lemak, minyak dan gula
secara sederhana.
Enam kumpulan makanan
dalam Piramid Makanan termasuk roti, bijirin, nasi dan pasta (6-11 hidangan),
kumpulan sayuran (3 – 5 hidangan), kumpulan buah – buahan (2 – 4 hidangan), kumpulan terbitan susu seperti
yogurt dan keju (2 – 3 hidangan), kumpulan
daging, ikan, ayam, telur dan kekacang (2 – 3 hidangan) dan kumpulan lemak,
minyak dan gula (berpada – pada).
Piramid
Makanan
c. Tenaga bagi Manusia
Dalam
tubuh manusia, tisu badan menyimpan tenaga kimia yang boleh menjana tenaga
elektrik untuk menghasilkan impuls saraf, menghasilkan haba untuk
menyelenggarakan suhu badan pada 37C (98.6F).
Definisi
dan Ukuran Tenaga
Tenaga merujuk kepada kapasiti
untuk membuat kerja.
Kerja
juga
dikenali sebagai tenaga mekanikal. Contohnya apabila atlit merejam lembing,
atlit tersebut telah melakukan kerja, pada masa yang sama menghasilkan tenaga
mekanikal.
Kerja
merujuk kepada hasil kerja pada jarak yang dilakukan.
Kerja
= Daya x Jarak
Apabila
kita merujuk kepada kecepatan melakukan kerja, kita merujuk kepada Kuasa
Kuasa
= Kerja / Masa
Bagaimana
kita mengukur tenaga dan kerja?
Tenaga
boleh diukur dengan Joules, kilogram-meters (KGM), Watts
1
Joule = 0.102 KGM
1
Watt = 1 Joule per saat
Contoh
kiraan: Apabila atlit mengangkat berat sebanyak 10
kg dan menaiki tangga setinggi 50 m dan mengambil masa satu minit, maka atlit tersebut telah melakukan 500
KGM. Ini bermakna atlit tersebut telah melakukan sebanyak 4,901 Joule. Atlit
tersebut juga telah menjana Kuasa
sebanyak 81.7 Watt.
Satu (1) kalori merujuk kepada ukuran
tenaga haba. 1 gram kalori mewakili
jumlah tenaga yang diperlukan untuk menaikkan suhu air sebanyak satu darjah
celcius.
1
kilokalori (kcal) = 1000 kalori (C)
1
gram karbohidrat = 4.30 C
1
gram lemak = 9.45 C
1
gram protin = 5.65 C
Peringatan: 6 jenis tenaga adalah
mekanikal, kimia, elektrikal, haba, cahaya dan haba.
Simpanan Tenaga dalam Badan
Tenaga dalam badan yang boleh
digunakan serta merta disimpan dalam bentuk adenosine trifosfat (ATP)
dan fosfokreatine (PCr). Kedua-dua ATP dan PCr terdapat
dalam tisu dalam jumlah yang sedikit
dan mudah habis dalam beberapa saat sahaja. ATP dan PCr membekalkan tenaga
utama bagi larian pecut seperti 100m. Oleh itu amatlah penting untuk memastikan
simpanan ATP danPCr dalam tisu badan mencukupi.
Karbohidrat, lemak dan protein dalam
badan boleh membentuk ATP dan PCr. Tenaga yang
paling banyak disimpan dalam badan adalah dalam bentuk lemak iaitu trigliserida
dan asid lemak bebas (free fatty acid). Karbohidrat disimpan dalam bentuk
glikogen dan glukosa. Protein disimpan dalam bentuk asid amino dalam tisu.
Simpanan
Tenaga Utama dalam Tubuh Manusia
Sistem Tenaga
Terdapat tiga jenis sistem tenaga:
1) Sistem ATP – PCr
2) Sistem anaerobik glikolisis
3) Sistem aerobik
Sistem Tenaga membekalkan sumber
tenaga dalam bentuk ATP (Adenosin Trifosfat). Apabila penguraian ATP berlaku
maka tenaga akan dibebaskan. Tenaga ini digunakan untuk pergerakan otot. Sistem
tenaga ATP – PCr dan sistem anaerobik glikolisis tidak memerlukan kehadiran
oksigen bagi penghasilan tenaga berbanding dengan sistem aerobik. Rajah 3.2.
menunjukkan sistem tenaga dan peratus sumbangan sistem tenaga bagi beberapa acara
sukan.
Sumbangan
sistem tenaga anaerobik dan aerobik dalam sukan
Metabolisme Semasa Rehat dan Senam
Metabolisme merupakan jumlah
perubahan fizikal dan kimia yang berlaku dalam badan seperti penukaran dari makanan
kepada tenaga, pembentukan enzim dan hormon serta pembinaan tisu dan tumbesaran
tulang. Tenaga adalah diperlukan untuk proses metabolism berlaku.
Semasa rehat, kadar metabolisme
adalah rendah. Oleh kerana penggunaan otot adalah minimum semasa rehat, badan
tidak perlu membentuk ATP dengan banyak dan cepat. Tenaga yang minimum itu
hanya perlu bagi fungsi fisiologikal seperti pengepaman darah dan juga untuk menghasilkan
haba badan.
Aktiviti senam akan
meningkatkan kadar metabolisme.Semakin tinggi intensiti serta semakin pantas
kita melakukan aktiviti fizikal, maka semakin cepatlah berlakunya penguncupan
otot. Ini akan meningkatkan penggunaan tenaga dan kalori. Jadual di bawah menunjukkan
contoh kalori yang digunakan bagi aktiviti tertentu.
d. Karbohidrat, Lemak dan
Protein
i.
Karbohidrat
Karbohidrat
merupakan komponen makanan dalam diet Asia. Setiap satu gram karbohidrat adalah
lebih kurang 4 kalori. Karbohidrat
merupakan sumber utama tenaga. Dalam tubuh badan, karbohidrat disimpan dalam
bentuk glukos (dalam darah) dan glikogen (dalam otot dan hati).
Fungsi Karbohidrat
Karbohidrat yang dimakan akan
diuraikan sehingga menjadi bentuk termudah seperti glukosa.
Glukosa kemudian diserapkan ke dalam darah dan glukosa darah adalah penting
untuk proses metabolisme. Tahap glukosa dalam darah normal adalah
80-100 miligram per mililiter darah. Insulin, sejenis hormon akan
memastikan glukosa dalam darah sentiasa berada dalam tahap yang optimum. Glukosa darah berlebihan akan
diserap semula ke dalam tisu.
Keperluan Semasa Senam
Keperluan pengambilan karbohidrat
berbeza bagi peringkat umur yang berbeza. Atlit mempunyai
keperluan karbohidrat yang lebih tinggi dari individu bukan atlit untuk
membekalkan tenaga semasa berlatih.
ii.
Lemak
Lemak dalam
diet kita adalah lipid, suatu bahan organik. Lipid’dietary’ yang penting dalam
diet kita adalah trigliserida, kolesterol dan fosfolipid. Lemak boleh didapati
dalam daging, hasil tenusu dan kekacang.
Jenis-jenis
Kolesterol
adalah lipid yang hanya didapati dari makanan berasaskan haiwan dan tidak
didapati dari tumbuh-tumbuhan. Kolesterol penting untuk membentuk hormon
seperti testosteron dan estrogen.
Fosfolipid boleh
didapati dari kuning telur, hati, kekacang dan lecithin.
Fungsi
Lemak
Secara am ,
fungs i lem ak adalah untuk membekalkan tenaga
bagi proses metabolism. Majoriti trigliserida disimpan dalam tisu adipos.
Trigliserida akan diuraikan menjadi asid
lemak dan gliserol yang dapat menghasilkan tenaga.
Keperluan Semasa Senam
Semasa rehat,
lebih kurang 60% dari tenaga kita dibekalkan oleh proses metabolisme lemak. Orang dewasa memerlukan 10-15% kalori yang berasaskan lemak. Atlit
memerlukan 15-25% kalori dari lemak
dalam diet harian sebagai simpanan tenaga semasa latihan.
Protein
Protein
terdiri dari rantaian asid amino. Apabila dua asid amino bergabung, ia dikenali
sebagai dipeptida dan jika lebih dari dua, dipanggil polipeptida. Protein boleh
didapati dari daging, hasil tenusu, kekacang dan juga tumbuhan seperti brokoli
dan lobak merah.
Keperluan
Semasa Senam
Orang dewasa
memerlukan lebih kurang 12 – 15% kalori yang berasaskan protein. Atlit
memerlukan 15 – 20% kalori protein dari diet harian. Walaupun protein tidak
merupakan sumber tenaga yang utama semasa senam, pengambilannya adalah penting
untuk memastikan metabolisme tubuh seperti pembinaan tisu dan pembaikpulih sel tidak
terganggu.
e. Vitamin dan Mineral
Vitamin
adalah bahan organik yang esential. Ia hanya didapati melalui makanan
sahaja. Mineral pula adalah bahan inorganik yang diperlukan oleh tubuh badan
seperti natrium, kalium, klorida, kalsium, magnesium, ferum dan sulfur.
f. Air dan Elektrolit
Air adalah cecair jernih,
tiada rasa dan bau. Ia merupakan molekul yang ringkas (dua bahagian hidrogen
dan satu bahagian oksigen – H2O) tetapi elemen yang paling penting untuk
kehidupan. Manusia boleh hidup tanpa air selama 7 hari. Air tidak memberikan tenaga tetapi penting
dalam proses metabolisme. Air amat penting bagi menyelenggarakan suhu badan.
Kehilangan air dituruti dengan kehilangan elektrolit.
Elektrolit (natrium, kalium klorida)
adalah penting untuk beberapa fungsi fisiologikal seperti penguncupan otot dan keseimbangan
cecair badan.
Keperluan dan Kepentingan
Orang dewasa memerlukan antara
2000-2800 ml air sehari untuk memastikan keseimbangan cecair badan. Atlit
memerlukan pengambilan air yang lebih banyak
terutamanya bagi menyelenggarakan
suhu badan. Air boleh dibekalkan secara langsung melalui minuman (termasuk jus
buahan, susu) dan juga melalui makanan.
Proses metabolisme yang melibatkan
penguraian karbohidrat, lemak dan protein juga akan menghasilkan air. 65% dari
air dalam badan distor dalam sel (intrasel)
manakala yang lain di luar sel
seperti dalam pembuluh darah dan cecair serebrospinal (ekstrasel).
Elektrolit adalah bahan, dalam bentuk
cecair yang boleh mengkonduksikan arus elektrik. Cecair tersebut juga dikenali
sebagai cecair elektrolit contohnya asid, bes dan
garam. Elektrolit utama adalah
natrium, kalium, klorida, bikarbonat, sulfat, magnesium dan kalsium.
Penyelenggaraan Suhu Badan
Suhu badan dikawal oleh hipotalamus,
satu struktur di otak yang merupakan sebahagian dari sistem saraf pusat.
Contohnya, sekiranya kulit kita menjadi panas kerana cuaca panas atau
demam, tubuh badan akan membuat penyesuaian untuk mengurangkan haba. Pertama,
lebih darah akan mengalir berdekatan dengan kulit supaya haba dapat dibebaskan
dengan lebih mudah melalui kulit.
Kedua, perpeluhan akan bermula dan
penyejatan peluh akan mengurangkan haba badan.
Rajah : Sumber
haba dan kehilangan haba semasa bersenam
g.
Pemakanan
Sebelum, Semasa dan Selepas Latihan dan Pertandingan
Prestasi
fizikal boleh ditingkatkan melalui pemakanan yang baik. Contohnya peningkatan
pengambilan karbohidrat sebelum dan semasa latihan dapat meningkatkan kualiti
latihan atlit. Atlit akan dapat berlatih dengan lebih lama dan melambatkan rasa
kelesuan ketika latihan. Berikut adalah contoh pengambilan karbohidrat sebelum,
semasa dan selepas latihan.
Jadual : Pemakanan Sebelum, Semasa dan Selepas Latihan
Semasa pertandingan, atlit
akan menggunakan sumber tenaga dari sistem tenaga yang berbeza bergantung
kepada jenis, intensiti dan jangkamasa aktiviti tersebut. Contohnya untuk aktiviti
yang berintensiti tinggi dan tidak lebih
dari 3 minit seperti larian 200m, sumber tenaga akan dibekalkan oleh glukosa dalam
darah dan glikogen otot. Apabila aktiviti tersebut melebihi 5 minit seperti
permainan bolasepak, glikogen hati dan lemak pula akan mula membekalkan tenaga
bagi aktiviti tersebut. Pada masa yang sama, ketiga-tiga sistem tenaga ini juga
memerlukan vitamin dan mineral tertentu untuk memastikan keberkesanan sistem
tenaga ini. Semasa pertandingan, atlit patut mengambil cecair yang tinggi
kandungan karbohidrat dan rendah kandungan lemaknya untuk mengelakan ketidakselesaan
dalam perut.
Atlit yang mengamalkan
pemakanan yang optimum boleh melakukan kebanyakan aktiviti fizikal dengan
menggunakan sumber tenaga yang disimpan dalam tubuh badan.
Adalah penting untuk atlit
memastikan gaya pemakanan adalah bersesuaian dengan aktiviti yang dilakukan dan
juga mempunyai kandungan kalori yang mencukupi. Contohnya seorang atlit berdaya
tahan tinggi memerlukan sehingga 3,500 kalori sehari dengan 60-70%
(karbohidrat): 20-30% lemak: 1015% protein (termasuk asid amino esential).
Isu-isu pemakanan sukan
: Female AthleteTriad, Vegetarianism
Female Athlete Triad
Ia merujuk kepada gaya
pemakanan ‘disorder’, ammenorhea dan osteoporosis merupakan suatu fenomena yang
berlaku kepada atlet wanita yang menghadkan pengambilan makanan atau tidak
cukup makan kerana sukan. Sukan jenis ini adalah yang memerlukan penjagaan
berat badan seperti gimnastik atau sukan
yang ekstrem seperti larian marathon.
Pengambilan kalori yang berkurangan
akan menyebabkan kandungan lemak berkurangan dan mengganggu fungsi hormon.
Hormon estrogen mungkin berkurangan
menyebabkan haid terhenti. Dalam atlit wanita, ia juga dikenali sebagai ‘athletic
amenorrhoea’ dan ini sering dikaitkan dengan osteoporosis.
Vegetarianism
Atlit menjadi seorang vegetarian
(tidak memakan hasil dari haiwan)
disebabkan agama, mengurangkan berat badan, tidak suka daging dan sifat
sayangkan haiwan. Atlit vegetarian perlu tahu alternatif yang boleh menggantikan
protein dari haiwan seperti kekacang. Terdapat atlit vegetarian yang cemerlang
di peringkat dunia. Walau bagaimanapun penyelidikan telah menunjukkan tiada
peningkatan atau pengurangan prestasi fizikal dengan menjadi seorang
vegetarian.
h. Bantuan Ergogenik dalam Pemakanan
Bantuan
ergogenik adalah bahan atau fenomena yang boleh membantu meningkatkan prestasi
fizikal dalam sesuatu acara sukan. Contohnya, pemakanan yang tinggi karbohidrat
boleh menyimpan lebih banyak tenaga dalam tubuh; sokongan dari para penonton
dapat memberi keyakinan kepada atlit; baju renang hidrodinamik yang mempunyai
rintangan air yang rendah boleh meningkatkan kelajuan atau steroid anabolik
yang boleh memberi kekuatan yang lebih bagi ahli angkat berat.
Jenis-jenis
Bantuan Ergogenik
Terdapat
bantuan ergogenik yang dapat membantu prestasi sukan. Tetapi lebih banyak yang
memudaratkan atlit. Rajah di bawah menunjukkan jenis bantuan ergogenik serta
kelebihan dan keburukannya.
Jadual
: Jenis-jenis Bantuan Ergogenik
Tokokan karbohidrat
Penambahan simpanan karbohidrat dalam
glikogen otot dan hati dikenali sebagai tokokan karbohidrat atau kompensasi
glikogen. Teknik ini biasanya digunakan untuk atlit acara tahan lasak seperti
pelari marathon, lumba basikal lebuhraya dan triathlon. Bekalan glikogen ke
otot dan hati boleh ditingkatkan dalam mengurangkan latihan dan pada masa yang
sama menambahkan pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat.
Pengambilan karbohidrat yang
berlebihan harus dijalankan selama seminggu sebelum hari pertandingan.
Pengurangan isipadu dan intensiti latihan
sekurang – kurangnya 48 jam sebelum hari pertandingan membolehkan badan
menyingkirkan sebarang hasil buangan metabolik yang mungkin menjejaskan
prestasi atlit tersebut. Fasa tokokan karbohidrat ada tiga fasa iaitu :
Fasa 1 (hari 1 – 2) : Latihan berintensiti tinggi, pengambilan
karbohidrat normal.
Fasa 2 (hari 3 – 5) : Latihan dikurangkan, peningkatan pengambilan
karbohidrat
(70%).
Fasa 3 (hari ke 6) : Hari
pertandingan, selepas pertandingan pemakanan
seperti biasa kembali.
No comments:
Post a Comment