Thursday, 29 January 2015

CARTA GANTT & INVENTORI SUKAN

KANDUNGAN
Bil
Isi Kandungan
Muka Surat
1.
Carta Gantt : -
(a)  Objektif

(b) Pengenalan

(c)  Biografi Henry Gantt

(d)  Definisi

(e)  Kebaikkan Carta Gantt

(f)   Keburukkan Carta Gantt

(g)  Contoh : Takwim MASUM & Carta Gantt

(h)  Kesimpulan

2.
Inventori : -
(a)  Objektif

(b) Pengenalan

(c)  Definisi

(d)  Kebaikkan Inventori

(e)  Contoh Inventori

(f)   Kesimpulan

3.
Rujukan


CARTA GANTT


I.            CARTA GANTT
OBJEKTIF
·         Jelaskan keperluan dan tujuan Carta Gantt
·         Jelaskan bahagian Carta Gantt
·         Jelaskan kebaikan dan keburukan menggunakan Carta Gantt
·         Membuat Carta Gantt untuk projek

PENGENALAN
Perkembangan pengurusan projek berasaskan mikrokomputer telah membawa kepada penggunaan dalam kebangkitan carta Gantt. Populariti ini menunjukkan kegunaannya sebagai alat pengurusan. Henry L. Gantt dikenali sebagai pemaju asal-usul carta yang lain kerana asal-usul carta yang sebelumnya kurang difahami dengan baik. Beliau telah meneroka sejarah carta Gantt dan dapat mengendali pelbagai masalah di luar perancangan semasa menguruskan sesebuah projek.BIOGRAFI HENRY GANTT
Laurence Henry Gantt, AB, ME (20 Mei, 1861 - November 23, 1919) adalah seorang jurutera  mekanikal Amerika dan perunding pengurusan yang terkenal untuk membangunkan carta Gantt pada 1910-an.
Carta Gantt telah digunakan bagi projek-projek infrastruktur utama termasuk Empangan Hoover dan sistem lebuh raya Interstate dan terus menjadi alat penting dalam pengurusan projek
Gantt dilahirkan di Calvert County, Maryland. Beliau berkelulusan dari Sekolah McDonogh pada tahun 1878 dan kemudiannya menghadiri dan lulus dari Johns Hopkins University pada tahun 1880. Selepas tamat pengajian, beliau kembali untuk mengajar di sekolah McDonogh selama tiga tahun. Beliau kemudiannya pergi ke ijazah daripada Stevens Institute of Technology di New Jersey, dianugerahkan Ijazah Sarjana Kejuruteraan.
Pada tahun 1884 beliau mula bekerja sebagai Jurutera Mekanikal dengan Kolam dan Hunt Baltimore. Pada tahun 1887, beliau menyertai Frederick W. Taylor dalam menggunakan prinsip-prinsip pengurusan saintifik untuk kerja-kerja di Midvale Steel dan Bethlehem Steel-bekerja di sana dengan Taylor sehingga 1893. Dalam kerjaya kemudian beliau sebagai pengurusan perunding-berikutan ciptaan Gantt carta-dia juga direka 'tugas dan bonus' sistem pembayaran gaji dan ukuran tambahan kaedah kecekapan pekerja dan produktiviti.
Pada tahun 1916, dipengaruhi oleh Thorsten Veblen beliau menubuhkan Mesin Baru, persatuan yang bertujuan untuk memohon kriteria kecekapan industri untuk proses politik.
Dengan Marxsis Walter Polakov beliau mengetuai pemisahan dari yang 1916 ASME persidangan untuk membincangkan panggilan Gantt untuk bersosial perindustrian di bawah kawalan pengurus dan analisis Polakov ini ketidakcekapan dalam konteks industri.
Henry Gantt disenaraikan di bawah Stevens Institute of Technology alumni. The American Society of Jurutera Mekanikal (ASME) anugerah pingat tahunan sempena Henry Laurence Gantt.
DEFINISI – James M. Wilson / European Journal of Operational Research 149 (2003) 430–437
Asal-usul carta Gantt tidak difahami dengan baik: Bidang dan Keller (1998), Meredith dan Mantel (1995), dan Nicholas (1990) semua maklum bahawa carta Gantt bermula dengan kerja Gantt semasa Perang Dunia Pertama. Fogarty dan Hoffmann (1983) dan GIDO dan Clements (1999) samar-samar kini di awal 1900-an. Malah Petersen (1991) tidak menggambarkan perbezaan antara pelbagai carta Gantt ini kerana ia berkembang. Wren (1994) menyatakan bahawa satu kejayaan datang semasa perang, tetapi tidak membincangkan sifat atau kepentingannya. Sezaman seperti Alford (1924) membincangkan pelbagai kegunaan untuk carta Gantt tanpa meletakkan apa-apa penekanan kepada penggunaan mereka untuk projek-projek. Carta Gantt sangat mantap pada pertengahan tahun 1920-an sebagai umum, pengeluaran alat perancangan dengan menggunakan persisian tetapi diabaikan dalam menguruskan projek-projek. Gantt (1903) mula menerangkan versi carta beliau dalam artikel yang disiarkan di samping kertas Pengurusan Frederick W. Taylor (Taylor, 1903). Kedua-dua adalah untuk mempertimbangkan bersama-sama sebagai satu perancangan pengeluaran bersepadu dan sistem kawalan. Taylor kemudian menerbitkan Pengurusan Shop dalam bentuk buku (Taylor, 1919) tanpa artikel Gantt ini. Oleh itu, kerja-kerja Gantt pada perancangan pengeluaran tidak juga dikenali sebagai kerja Taylor. Carta Gantt telah dibangunkan dengan sistem Taylor, dan tarikh dari tahun 1890 (Gantt, 1903). Walaupun Gantt diterangkan baki harian beliau sebagai grafik ia boleh dianggap sebagai jadual pendekatan kerana tiada graf telah digunakan. Pada awal carta Gantt adalah alat perancangan pengeluaran yang digunakan untuk merancang dan menguruskan pengeluaran berkelompok. Dalam istilah moden Gantt menggunakan pendekatan permintaan bergantung pada masa fasa perancangan pengeluaran. Perancangan pengeluaran Gantt yang bekerja di sebuah'' top-down'' dengan cara menghubungkan keperluan item terakhir kepada komponen konstituen mereka dengan pengeluaran masa berperingkat untuk membolehkan semua komponen boleh didapati apabila diperlukan untuk aktiviti pengeluaran berikutnya. Tarikh-tarikh ini terus digunakan untuk merancang pengeluaran harian dengan menentukan kuantiti yang perlu dibuat dan kemudian mengesan pengeluaran terhadap matlamat harian. Gantt berkata, perancangan yang betul dan kawalan yang terlibat:'' ... dua set baki: salah satu daripada apa yang setiap pekerja perlu dilakukan dan tidak melakukan; yang lain, jumlah kerja yang perlu dilakukan (1903). Jadual ini kemudian akan menunjukkan apa yang telah disampaikan terhadap rancangan itu dan akan mengetengahkan sebarang percanggahan untuk tindakan pembetulan. Ini alat perancangan asas adalah asal-usul perkembangan kemudian Gantt ini.


A balance sheet and schedule for a foundry.

DEFINISI – Dr. Tarcisius Chin
Carta Gantt (Gantt Chart ) ialah alat pandang yang berguna bagi memuatkan dan menjadualkan operasi pusat kerja. Carta ini dinamakan sempena nama Henry Gantt yang menjadualkan idea ini pada lewat tahun 1800-an. Apabila digunakan dalam memuatkan, carta ini menunjukkan bandingan bebanan kerja dalam pelbagai jabatan (pusat kerja), mesin atau peralatan lain. Sumber yang digunakanatau yang tidak digunakan seperti tenaga manusia dan masa mesin dapat dikenal pasti pada carta dan tindakan yang diambil bagi membetulkan sebarang ketidakseimbangan.
Carta perjadualan Gantt membantu kita melihat perjadualan terperinci tempoh masa bermula dan tamatnya sesuatu kerja tertentu. Satu permerhatian teliti terhadap masa penyerahan akan dapat dibuat dan dengan itu dapat memperbaiki perkhidmatan pelanggan dan juga masa terbiar.


Pusat  Kerja

Logam Kepingan
Elektronik
Pengecatan
Hidraulik

      A              B                   C

       C                    D      

A             B                  C         D       E

A                 B                           C                D         E

Contoh Carta Muatan Gantt (untuk kerja A, B, C, D, E )
DEFINISI : Investopedia menerangkan 'Carta Gantt'
Satu carta Gantt adalah perwakilan visual jadual projek. Carta  Gantt menunjukkan permulaan dan tarikh elemen yang berbeza yang perlu projek selesaikan. Laurence Henry Gantt, seorang jurutera mekanikal Amerika, diiktiraf untuk membangunkan carta Gantt.
Carta Gantt berguna dalam merancang berapa lama sesuatu projek perlu mengambil dan membantu untuk urutan peristiwa-peristiwa dengan meletakkan tugasan yang perlu diselesaikan.
Biasanya, tugas ditunjukkan pada paksi menegak, dan jangka masa projek diwakili pada paksi mendatar. Setiap tugas mempunyai bar sama yang menunjukkan jangka masa yang diperlukan untuk tugas itu. Bar ini boleh diisi untuk menunjukkan peratusan tugas yang telah selesai. Carta Gantt juga menunjukkan kebergantungan, tugas-tugas yang bergantung kepada tugas-tugas lain. Hari ini terdapat banyak aplikasi perisian yang tersedia untuk mewujudkan carta Gantt, serta fungsi-fungsi dalam program-program popular seperti Microsoft Excel.
KEBAIKKAN GANTT CHART
·         Ia mewujudkan gambaran kerumitan - dapat melihat idea-idea yang kompleks seperti gambar, ini akan membantu pemahaman kita.
·
·         Ia menganjurkan pemikiran dengan membahagikan dan menakluk sesuatu konsep dan komponen. Satu masalah besar akan dikurangkan dengan membahagikan kepada bahagian-bahagian komponen.
·
·         Ia menunjukkan bahawa anda tahu apa yang anda lakukan. Apabila anda menghasilkan carta Gantt baik dipersembahkan dengan tugas-tugas yang tinggi dengan tersusun dan sumber-sumber yang diperuntukkan kepada tugas-tugas, ia mengira jumlah kira-kira sama ada anda berada di atas keperluan projek itu dan sama ada projek itu akan berjaya.
·
·         Membantu dalam menetapkan tempoh masa yang realistik. Bar pada carta menunjukkan dalam tempoh satu tugas yang tertentu atau set tugas akan selesai. Ini boleh membantu untuk mendapatkan perkara-perkara dalam perspektif yang betul. Dan apabila melakukan sesuatu pastikan anda berfikir tentang peristiwa-peristiwa dalam organisasi anda yang mempunyai apa-apa kaitan dengan projek ini yang mungkin menggunakan sumber-sumber dan masa.
·
·         Kelihatan lebih jelas apabila diletakkan di sesuatu tempat. Ia berguna dengan meletakkan carta, atau versi yang besar itu, di mana semua orang boleh melihatnya. Ini membantu untuk mengingatkan orang ramai mengenai objektif dan apabila perkara-perkara tertentu yang akan berlaku. Ia amat berguna jika semua orang dalam syarikat anda boleh mempunyai tahap asas memahami apa yang sedang berlaku dengan projek itu walaupun mereka tidak boleh terlibat secara langsung dengannya.

KEBURUKKAN CARTA GANTT
·         Ia boleh menjadi kompleks. Kecuali bagi projek-projek yang paling mudah, akan ada sejumlah besar tugas-tugas yang dijalankan dan sumber-sumber yang digunakan untuk menyiapkan projek itu. Terdapat beberapa program perisian yang sangat baik yang boleh menampung semua kerumitan ini (contohnya Microsoft Project). Walau bagaimanapun, apabila projek itu sampai ke tahap ini, ia mesti diurus oleh bilangan pekerja yang kecil yang menguruskan semua butir-butir. Kemungkinan ini tidak berfungsi dengan baik dalam perniagaan yang tidak digunakan untuk jenis pengurusan. Perniagaan besar kerap akan menggunakan satu atau lebih pengurus projek yang sangat mahir dalam hal ini. Untuk pelbagai sebab, ini tidak boleh berfungsi dengan baik dalam perusahaan yang lebih kecil.
·
·         Saiz bar tidak menunjukkan jumlah kerja. Setiap bar pada carta menunjukkan tempoh masa di mana satu set tertentu tugas akan selesai. Walau bagaimanapun, dengan melihat bar untuk satu set tertentu tugas, anda tidak boleh memberitahu apa yang tahap sumber-sumber yang diperlukan untuk mencapai tugas-tugas mereka. Jadi, bar pendek mungkin mengambil masa 500 jam manusia manakala bar yang lebih lama hanya boleh mengambil masa 20 jam manusia.

·         Ia sentiasa perlu dikemaskini. Seperti yang anda masuk ke dalam projek, perkara-perkara yang akan berubah. Jika anda akan menggunakan carta Gantt anda mesti mempunyai keupayaan untuk menukar carta dengan mudah dan kerap. Jika tidak diambil tahu, ia akan diabaikan. Selain itu, ia mungkin akan memerlukan perisian untuk melakukan sesuatu melainkan jika anda menjaga pengurusan projek anda pada tahap yang tinggi.
·
·         Sukar untuk melihat pada satu lembaran kertas dan tidak boleh disimpan di dalam fail. Ia mesti diletakkan di tempat tumpuan pekerja dapat melihat aktiviti seterusnya.

KESIMPULAN
Kesimpulannya, carta Gantt kekal sebagai alat pengurusan yang popular walaupun sejak lebih satu abad dalam menguruskan aktiviti-aktiviti dan projek-projek. Ia adalah cara efektif untuk memaparkan informasi yang penting. Carta Gantt juga digunakan untuk perancangan awal pengeluaran sesuatu projek yang lebih umum dan mengawal masalah yang telah ditenggelami oleh masalah praktikal dan standing dengan perkembangan teknologi. Teknik pengkomputeran boleh dikatakan teknologi canggih untuk mengawal sesuatu aktiviti, tetapi carta Gantt masih mendapat tumpuan dalam menyediakan carta yang mudah dan berguna dalam membolehkan pengguna untuk menyelesaikan masalah dan lebih mudah untuk difahami.


INVENTORI

II.          INVENTORI
OBJEKTIF
Semua inventori hendaklah diguna dan dikendalikan dengan cekap, mahir dan teratur bagi tujuan :-
·         Mengurangkan pembaziran
·         Menjimatkan kos
·         Mencapai jangka hayat
·         Mencegah penyalahgunaan
·         Mengelakkan kehilangan

PENGENALAN
Pengurusan yang sistematik pada inventori amat penting bagi sesebuah organisasi. Inventori merujuk kepada stok yang dipegang oleh sesebuah organisasi. Dalam menguruskan inventori, setiap organisasi mempunyai pendekatan sendiri menguruskan inventori mereka. Pendekatan tradisional seperti penggunaan fail masih digunakan. Inventori merupakan asset penting bagi organisasi dan setiap organisasi perlu menguruskan inventori dengan cekap dan efektif.

Setiap organisasi kecil ataupun besar perlu peka dan bijak dalam menguruskan inventori mereka. Pengurusan yang bersistematik dan efisien dalam menguruskan inventori member manfaat bukan sahaja dari aspek pengurusan malah aspek lain seperti mengurangkan kos perbelanjaan dan pengeluaran organisasi. Thomas C. Harrington (1990) di dalam artikelnya berkaitan ‘Implementing an Effective Inventory Management System’ menekankan aspek kawalan sebagai elemen penting dalam pengurusan inventori yang efektif.

DEFINISI
Pengurusan inventori secara amnya adalah tentang menentukan saiz dan penempatan sesuatu barang. Pengurusan inventori diperlukan pada setiap lokasi yang berlainan dalam kemudahan atau dalam pelbagai lokasi rangkaian bekalan untuk melindungi barangan khusus dan pengeluaran terancang daripada sebarang gangguan kehabisan bahan-bahan atau barang-barang. Skop pengurusan inventori juga mengenai garis-garis halus antara memimpin masa pengisian semula, membawa kos inventori, pengurusan aset, ramalan inventori, penilaian inventori, penglihatan inventori, ramalan harga masa depan inventori, inventori fizikal, ruang fizikal yang disediakan untuk inventori, pengurusan kualiti, penambahan , pulangan dan barangan yang rosak dan ramalan permintaan dan juga penambahan.
Atau boleh ditakrifkan sebagai saham keluar masuk dari mana-mana butiran yang digunakan dalam sesebuah organisasi.
Inventori terbahagi kepada dua iaitu :-
(a)  Aset - bermaksud harta benda kepunyaan atau milikan atau di bawah kawalan
                    yang dibeli atau yang disewa beli dengan wang, yang diterima melalui
                    sumbangan atau hadiah atau diperolehi melalui proses perundangan.
i. Harta kepunyaan universiti yang tidak kurang
ii. Mempunyai jangka hayat melebihi setahun.
iii. Harga seunit RM1000 atau lebih pada masa pembelian
iv. Memerlukan penyelenggaraan secara berjadual seperti yang telah dinyatakan dalam     
     manual/buku panduan pengguna.
v.  Perlu dilekatkan barcode aset.
     (b) Bekalan Am
i. Alat/barang yang kurang dan tidak kurang selain dari aset (pakai buang);
ii. Tidak memerlukan penyelenggaraan; dan
iii. Dalam erti kata lain ia boleh didefinasikan sebagai stok; barang yang digunakan untuk   
    tujuan operasi dan penyelenggaraan.
iv. Tidak perlu dilekatkan barcode tetapi perlu mewujudkan rekod yang mencatatkan kuantiti
    terimaan dan keluaran/kegunaan alat/barang tersebut.
KEBAIKKAN INVENTORI
1. Penerimaan Inventori
a. Memastikan setiap inventori yang diterima menepati spesifikasi yang ditetapkan
b. Menentukan kualiti dan kuantiti sebenar mengikut pesanan
c. Memastikan inventori diterima dalam keadaan yang baik, sempurna dan selamat untuk        digunakan.

2.  Pendaftaran Inventori
a. Mewujudkan pangkalan data yang lengkap, tepat dan kemaskini
b. Memudahkan pengesanan dan pemantauan
c. Membolehkan keadaan inventori diketahui
d. Memudahkan penyelenggaraan, pelupusan dan penggantian inventori

3. Penggunaan dan Penyimpanan Inventori
Semua inventori hendaklah diguna dan dikendalikan dengan cekap, mahir dan teratur bagi tujuan:-
a. Mengurangkan pembaziran
b. Menjimatkan kos
c. Mencegah penyalahgunaan
d. Mengelakkan kehilangan
e. Inventori dapat mencapai jangka hayatnya

4. Pemeriksaan/verifikasi inventori
a. Mengetahui keadaan dan prestasinya
b. Memastikan setiap inventori mempunyai daftar/rekod yang lengkap, tepat dan kemaskini.
c. Memastikan setiap inventori berada di lokasi sama seperti yang tercatat dalam daftar.
d. Mengenalpasti inventori yang tidak boleh digunakan, rosak, usang dan sebagainya serta
    mengesyorkan tindakan-tindakan ke atas inventori berkenaan.
e. Memperlihatkan kemungkinan berlakunya penipuan, kecurian atau kehilangan.
f. Menentukan samada pengurusan inventori dijalankan dengan betul dan mendedahkan apa-apa kelemahan dalam sistem mengurus inventori.

5. Penyelenggaraan Inventori
a. Memastikan inventori berfungsi dengan lancar secara berterusan dan selamat digunakan.
b. Memelihara dan memanjangkan jangka hayat
c. Meningkatkan keupayaan
d. Mengurangkan kerosakkan
e. Menjimatkan perbelanjaan
f. Menjamin keselamatan pengguna
g. Mewujudkan suasana kerja yang kondusif serta produktif

6. Pelupusan
a. Memastikan tidak menyimpan inventori yang tidak boleh diguna atau tidak diperlukan
b. Menjimatkan ruang simpanan
c. Mendapatkan hasil pulangan yang terbaik

KESIMPULAN
“A professional discipline that is primary concerned with the management of document-based information system. The application of systematic and scientific controls to recorded information required in the operation of an organization’s business (Priscillia Emery, 2005)

Daripada petikan di atas, dapat kita simpulkan bahawa elemen kawalan dalam pengurusan inventori merupakan aspek penting dalam membangunkan system yang berkaitan dengan pengurusan inventori. Kawalan inventori yang efektif dan sistematik dalam sesebuah organisasi dapat memudahkan pengurusan organisasi dalam menguruskan inventori, membuat keputusan, merancang dan mengawal aliran stok atau barang dan membuat laporan. Penerangan seterusnya akan menerangkan terminology yang terdapat dalam persekitaran inventori, kawalan inventori dan model-model inventori dan pendekatan yang digunakan.

Secara tidak langsung, semasa pesanan bekalan dibuat bersama-sama dengan jumlah untuk pegangan stok, organisasi dapat memperolehi kelebihan diskaun bagi pesanan tersebut, ataupun dapat membeli item tersebut yang masa yang murah dan akan memperoleh keuntungan di situ. Selain itu, dengan pegangan stok tersebut, ini dapat mengelakkan kehabisan stok semasa pesanan semula dibuat dan juga dapat menjimatkan kos pengangkutan. Ia juga akan bertindak sebagai penimbal sekiranya berlaku kekurangan stok dan dapat mengekalkan tahap operasi agar sentiasa berada pada tahap yang optimum.

No comments:

Post a Comment